Blog

Couriers - Vouchers

Οδηγίες εγκατάστασης και ρύθμισης του προσθέτου ACS Voucher for WooCommerce

7 λεπτά για να το διαβάσετε

Για την εγκατάσταση του πρόσθετου ACS Voucher for WooCommerce θα χρειαστεί να επικοινωνήσετε με την ACS courier, για την απόκτηση των απαιτούμενων Web Services για τη λειτουργία του προσθέτου. Έπειτα, αφότου ολοκληρώσετε την αγορά του πρόσθετου από εμάς θα πρέπει να προβείτε στα παρακάτω βήματα:

Εγκατάσταση και ενεργοποίηση

  1. Εισέρχεστε με δικαιώματα διαχειριστή στην ιστοσελίδα σας.
  2. Από τον πίνακα ελέγχου επιλέγετε “Πρόσθετα” και έπειτα “Νέο πρόσθετο”.
  3. Στο πάνω μέρος της σελίδας, δίπλα από τον τίτλο “Προσθήκη προσθέτων”, επιλέγετε “Μεταφόρτωση πρόσθετου”.
  4. Από το πλαίσιο που θα εμφανιστεί κάνετε κλικ στο “Επιλογή αρχείου” και στο αναδυόμενο παράθυρο επιλέγετε το αρχείο .zip που κατέβηκε από την ιστοσελίδα μας, κατά την αγορά σας.
  5. Κλικ στο “Άνοιγμα” από το παράθυρο διαλόγου.
  6. Αφότου ανέβει επιτυχώς το αρχείο, θα σας εμφανίσει το όνομα του πρόσθετου και ακριβώς από κάτω την επιλογή “Ενεργοποίηση”, την οποία και επιλέγετε.

Ρυθμίσεις προσθέτου

Στη συνέχεια, θα χρειαστεί να ρυθμίσετε καταλλήλως το πρόσθετο και να προβείτε σε δοκιμαστικές διαδικασίες, οι οποίες απαιτούνται για τον έλεγχο ορθής λειτουργίας. Για το λόγο αυτό, θα πρέπει να εκχωρήσετε τους δοκιμαστικούς κωδικούς (Company ID, Company Password, ID Χρήστη, User Password, Billing Code, API key) που σας έχει αποστείλει η ACS Courier κατόπιν της επικοινωνίας σας. Πιο συγκεκριμένα:

    1. Όπου “Αποστολέας” το όνομα της επιχείρησης/εταιρείας σας.
    2. Όπου “Company ID”, “Company Password”, “ID Χρήστη”, “User Password”, “Billing Code” και “API key” τα στοιχεία από το e-mail της ACS. Εάν διαθέτετε πολλαπλούς κωδικούς, προσθέτετε νέο λογαριασμό για κάθε διαφορετικό κωδικό χρέωσης που σας παρέχουν.
    3. Στο πεδίο “Αυτόματο κλείσιμο εκκρεμών εργασιών” μπορείτε να συμπληρώσετε την επιθυμητή ώρα για το κλείσιμο της λίστας συλλογής, σε περίπτωση που παραλείψετε να το πραγματοποιήσετε χειρωνακτικά. Αυτή η επιλογή είναι υποχρεωτική και σηματοδοτεί το κλείσιμο της ημέρας, ώστε να ενημερωθεί η εταιρεία courier για τις παραγγελίες που είναι προς αποστολή.
    4. Το πεδίο του “Προκαθορισμένου βάρους” ορίζει την προεπιλεγμένη τιμή βάρους πακέτου, όταν αυτό δεν αναφέρεται κατά την παραγγελία. Σε περίπτωση που προσδιορίζονται τα μεγέθη βάρους των προϊόντων, υπολογίζεται αυτόματα. Να σημειωθεί ότι η έκδοση voucher δεν μπορεί να ολοκληρωθεί για παραγγελία μηδενικού βάρους.
    5. Η επιλογή “Αυτόματη έκδοση” επιτρέπει την έκδοση voucher με την ολοκλήρωση της παραγγελίας χωρίς τη χειρωνακτική έκδοση, δηλαδή, η παραγγελία αυτόματα μεταβαίνει στην κατάσταση “Ολοκληρωμένη”.
    6. Ο προεπιλεγμένος λογαριασμός ACS αφορά την αυτόματη έκδοση voucher και για να εμφανιστεί στις επιλογές ο κάθε νέος λογαριασμός που προσθέτετε, θα χρειαστεί πρώτα να αποθηκευτούν οι ρυθμίσεις και ύστερα να γίνει η επιλογή.
    7. Στη συνέχεια, στην “Απενεργοποίηση έκδοσης με επιλεγμένες μεθόδους πληρωμής” επιλέγετε, εάν διαθέτετε, πύλες πληρωμών για της οποίες δε θα εκδίδονται αυτόματα voucher.
    8. Ομοίως, στο επόμενο πεδίο επιλέγετε μεθόδους αποστολής που θα εξαιρούνται της αυτόματης έκδοσης.
    9. Έπειτα, διαλέγετε εάν επιθυμείτε ως προεπιλογή να εκτυπώνονται τα voucher σε μέγεθος φυλλαδίου (Α4) ή σε μέγεθος αυτοκόλλητου (Α6).
    10. Στη συνέχεια μπορείτε να ενεργοποιήσετε τον έλεγχο του Τ.Κ., ώστε στην ολοκλήρωση παραγγελίας, κατά τη συμπλήρωση των στοιχείων αποστολής από τον πελάτη, να συμπληρώνεται ή να διορθώνεται ο ΤΚ, με βάση την πόλη και τη διεύθυνση που δόθηκαν. Να σημειωθεί ότι το πρόσθετό μας παρέχει την επιπρόσθετη δυνατότητα ελέγχου εγκυρότητας και αυτόματης συμπλήρωσης Τ.Κ., κατά τη συμπλήρωση των στοιχείων της διεύθυνσης στη φόρμα παραγγελίας από τον πελάτη. Όταν ο αγοραστής πληκτρολογεί τον Τ.Κ. και έπειτα μία διεύθυνση που δεν αντιστοιχεί σε αυτόν, διορθώνεται αυτόματα το πεδίο του Τ.Κ., ώστε να συμμορφώνεται με τη διεύθυνση. Ωστόσο, η Web Expert δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα των Τ.Κ., αφού αντλεί τις πληροφορίες των ελέγχων από την ACS και η εγκυρότητα εξαρτάται από τα δεδομένα που αποστέλλει η εταιρεία courier.
    11. Στις “Διαστάσεις” επιλέγετε εάν επιθυμείτε να αντλείται στο voucher το κανονικό ή το ογκομετρικό βάρος των προϊόντων.
    12. Μπορείτε να την ενεργοποιήσετε την “Δυσπρόσιτη Περιοχή” προκειμένου να ελέγχονται οι δυσπρόσιτες περιοχές κατά την ολοκλήρωση της παραγγελίας και κατά την έκδοση του voucher.
    13. Στην “Αποσφαλμάτωση” μπορείτε να ενεργοποιήσετε την διατήρηση του αρχείου καταγραφής των αντικαταβολών.
    14. Η επιλογή “Προεπιλεγμένη μέθοδος για τον υπολογισμό μεταφορικών” προτείνουμε να ορίζεται με βάση τον ΤΚ και αφορά ποιο σημείο εξυπηρέτησης της ACS θα εξυπηρετήσει τον πελάτη κατά την παράδοση της παραγγελίας του, ώστε να υπολογιστούν ορθά τα μεταφορικά.
    15. Στα δύο τελευταία πεδία συμπληρώνετε το e-mail σας και το API που λάβατε με την αγορά του προσθέτου, ώστε να εξασφαλίσετε την ορθή λειτουργία του και να λαμβάνετε αυτόματα τις ενημερώσεις νέων εκδόσεων.
    16. Κάνετε κλικ στην αποθήκευση αλλαγών για να ολοκληρωθούν οι δοκιμαστικές ρυθμίσεις.

Για διευκόλυνσή σας υπάρχουν κάποιες επιπρόσθετες λειτουργίες κάτω από τη φόρμα με τα πεδία των ρυθμίσεων του πρόσθετου. Πιο συγκεκριμένα, σε περίπτωση που έχετε διατηρήσει έναν αριθμό voucher, σας παρέχεται η δυνατότητα γρήγορης εκτύπωσης ή ακύρωσης αυτού, χωρίς να το αναζητάτε στη σελίδα των παραγγελιών:

  1. Συμπληρώνετε τον αριθμό του voucher στα πεδία “Εκτύπωση Voucher” και “Ακύρωση Voucher” για να το εκτυπώσετε ή να το ακυρώσετε.
  2. Παρακάτω στην “Εκτύπωση Λίστας Συλλογής” μπορείτε να εκτυπώσετε τις λίστες συλλογής προηγούμενων ημερών, απλώς επιλέγοντας την ημερομηνία της ημέρας που επιθυμείτε και έπειτα, από τη λίστα που θα εμφανιστεί διαλέγετε όποια χρειάζεστε.
  3. Από την “Ανάλυση απόδοσης αντικαταβολών” μπορείτε να εξάγετε σε αρχείο CSV τις αντικαταβολές παραγγελιών της ημερομηνίας που επιθυμείτε, ώστε να παραδώσετε τη λίστα στην ACS courier.
  4. Η “Εξαγωγή παραγγελιών” δίνει τη δυνατότητα μέσω του προσθέτου WooCommerce Order Tracking, εξάγετε σε αρχείο CSV, μία λίστα με τα voucher των παραγγελιών που επιθυμείτε.


Δοκιμαστική έκδοση voucher

Η ACS Courier απαιτεί τη δοκιμή των λειτουργιών έκδοσης, εκτύπωσης και διαγραφής voucher, όπως επίσης και την εκτύπωση της λίστας συλλογής. Για να προβείτε στους ελέγχους αυτούς αρκούν τα εξής:

  1. Από τον πίνακα ελέγχου επιλέγετε WooCommerce και έπειτα “Παραγγελίες”.
  2. Διαλέγετε μία παραγγελία που βρίσκεται σε επεξεργασία/ σε αναμονή και κάνετε κλικ πάνω στο αναγνωριστικό της για να ανοίξει.
  3. Αφότου φορτώσουν οι λεπτομέρειες της παραγγελίας, από τις επιλογές στα δεξιά του παραθύρου πατήστε “Δημιουργία voucher”. Εφόσον ολοκληρωθεί επιτυχώς η δημιουργία θα εμφανιστεί ο αριθμός του voucher στο επάνω μέρος της δεξιάς στήλης. Στη συνέχεια θα γίνουν διαθέσιμα και τα κουμπιά για εκτύπωση ή ακύρωση του συγκεκριμένου voucher.
  4. Kάντε κλικ στο κουμπί “Εκτύπωση” για να εμφανίσετε το δοκιμαστικό voucher σε αρχείο PDF και να το αποθηκεύσετε.
  5. Από την αριστερή στήλη του Πίνακα Ελέγχου επιλέγετε “Εργασίες” και έπειτα, “Έκδοση λίστας συλλογής”, ώστε να πραγματοποιηθεί το δοκιμαστικό κλείσιμο της λίστας συλλογής. Θα ανοίξει ένα αρχείο PDF με τη λίστα συλλογής, το οποίο και θα αποθηκεύστε.
  6. Για να ολοκληρωθεί η δοκιμαστική λειτουργία, επιστρέφετε στην παραγγελία για την οποία εκδόθηκε το voucher και από τις επιλογές στα δεξιά κάνετε κλικ στο κουμπί “Ακύρωση”.
  7. Με το πέρας των παραπάνω βημάτων ενημερώνετε την εταιρεία courier για την επιτυχή ολοκλήρωση του δοκιμαστικού σεναρίου. Στο e-mail επικοινωνίας θα επισυνάψετε τα 2 αρχεία PDF με το δοκιμαστικό voucher και τη λίστα συλλογής που αποθηκεύσατε. Αναμένετε να σας αποστείλουν τους επίσημους κωδικούς, τους οποίους συμπληρώνετε με τον ίδιο τρόπο που περιγράφηκε πιο πάνω.

Αυτόματος υπολογισμός μεταφορικών

Το web service της ACS προσφέρει την επιπρόσθετη δυνατότητα υπολογισμού μεταφορικών. Για να κάνετε τις κατάλληλες ρυθμίσεις για την αξιοποίηση της δυνατότητας αυτής, θα μεταβείτε από τον Πίνακα Ελέγχου στο WooCommerce, έπειτα στις Ρυθμίσεις και κλικ στην καρτέλα “Αποστολή”. Επιλέγετε από τις ζώνες που έχετε ορίσει, όποια θα θέλατε να αποκτήσει το συντελεστή της ACS. Στο πλαίσιο με τους τρόπους αποστολής, επιλέγετε την προσθήκη νέας μεθόδου και από τις επιλογές τις λίστας διαλέγετε “ACS Courier”.

Έχετε τη δυνατότητα να αλλάξετε τον τίτλο του τρόπου αποστολής και να ορίσετε εάν θα είναι φορολογήσιμο ή όχι.

Ο υπολογισμός των μεταφορικών γίνεται με βάση του κωδικού χρέωσης που έχετε στην ACS . Εάν έχετε κι άλλους κωδικούς χρέωσης, ο υπολογισμός των μεταφορικών χρεώσεων θα γίνεται βάσει του φθηνότερου λογαριασμού.


Οδηγίες χρήσης του προσθέτου ACS Voucher for WooCommerce

Χρήσιμες πληροφορίες
  • Ύστερα από την επιτυχή εγκατάσταση του πρόσθετου, κατά το άνοιγμα κάποιας παραγγελίας, στη δεξιά πλευρά της οθόνης εμφανίζεται η στήλη με τις επιλογές του voucher. Στο πρώτο κομμάτι της στήλης αυτής, παρουσιάζονται ο αριθμός voucher, η κατάσταση voucher και η κατάσταση αποστολής, εφόσον έχει εκδοθεί νέο. Η κατάσταση voucher είναι είτε ανοιχτή, είτε κλειστή και δηλώνει αν το voucher που δημιουργήθηκε είναι ενεργό, ενώ η κατάσταση αποστολής δηλώνει σε ποιο στάδιο της αποστολής βρίσκεται το δέμα και ενημερώνεται από την εταιρεία courier αυτόματα.
  • Έπειτα, στο επόμενο πλαίσιο υπάρχουν τα πεδία “Δέματα”, “Βάρος”, “Ημ/νία Παραλαβής”, “Αντικαταβολή”, “Υπηρεσίες” και “Σχόλια”, τα οποία αποδίδουν τις ιδιότητες που συνοδεύουν το voucher. Συγκεκριμένα, στο πρώτο πεδίο του πλαισίου αυτού, εισάγεται ο συνολικός αριθμός των δεμάτων που συνοδεύουν τη συγκεκριμένη παραγγελία και έχει ως προεπιλογή τον αριθμό ένα. Στο δεύτερο πεδίο, εισάγεται το βάρος της παραγγελίας σε περίπτωση που δεν μπορεί να υπολογιστεί αυτόματα. Εάν μείνει κενό, το βάρος θα προσδιοριστεί ως η προεπιλεγμένη τιμή που επιλέχθηκε από τις ρυθμίσεις του πρόσθετου.
  • Συμπληρωματικά, παρέχεται η δυνατότητα επιλογής επιπρόσθετων υπηρεσιών, όπως αυτή της παράδοσης την ημέρα του Σαββάτου. Επίσης, μπορείτε να αλλάξετε την ημερομηνία παραλαβής. Ακόμη, σε περίπτωση που ο πελάτης έχει επιλέξει ως μέθοδο πληρωμής την αντικαταβολή, μπορείτε να τροποποιήσετε το ποσό. Στα σχόλια εισάγονται τυχόντα συνοδευτικά σχόλια παραγγελίας.
  • Να σημειωθεί πως μέσω των Web Services τα voucher έρχονται απευθείας εκτυπωμένα από την εκάστοτε εταιρεία courier. Επομένως δεν μπορείτε να κάνετε αλλαγές στα στοιχεία που εμφανίζονται πάνω στο voucher. Επίσης, δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ήδη προσυμπληρωμένες κόλες ώστε να εκτυπώσετε τα στοιχεία του voucher.
  • Εάν έχετε δημιουργήσει μία λίστα συλλογής, το σύστημα της  ACS θεωρεί ότι έχετε εκτυπώσει και έχετε στείλει τα δέματα, επομένως δεν μπορείτε να εκτυπώσετε ξανά κάποιο voucher που περιλαμβάνεται στη λίστα.
  • Για να επιλέξετε πολλές υπηρεσίες πατήστε control + κάντε click σε αυτές που επιθυμείτε να εμφανιστούν στο voucher. Η υπηρεσία της αντικαταβολής θα εμφανιστεί αυτόματα, εφόσον ο πελάτης επιλέξει την αντικαταβολή ως μέθοδο πληρωμής. Στην περίπτωση που έχει επιλέξει κάποια άλλη μέθοδο πληρωμής τότε δεν θα επιλεχθεί καμία υπηρεσία και το δέμα θα θεωρείται πληρωμένο.
  • Για οποιοδήποτε πρόβλημα που μπορεί να προκύψει, υπάρχει στο τέλος της στήλης η ακύρωση του voucher που έχει δημιουργηθεί. Ωστόσο, πριν προβείτε στην ενέργεια αυτή, απαιτείται υποχρεωτικά η επικοινωνία με την ACS Courier.
Απλή δημιουργία voucher

Για την έκδοση νέου voucher, αφότου συμπληρώσετε τις απαραίτητες πληροφορίες, επιλέξετε και τον επιθυμητό λογαριασμό, κάνετε κλικ στο κουμπί “Δημιουργία voucher” και αυτομάτως εμφανίζονται οι λεπτομέρειες στο πρώτο πλαίσιο της στήλης.

Στη συνέχεια, με την επιτυχή ολοκλήρωση δημιουργίας νέου voucher, ενεργοποιούνται οι επόμενες επιλογές, εκτύπωση και ακύρωση voucher. Πριν την επιλογή εκτύπωσης, μπορείτε να επιλέξετε το μέγεθος αυτής μεταξύ των επιλογών “Φυλλάδιο”, που αντιστοιχεί σε μέγεθος Α4 και “Αυτοκόλλητο”, που αντιστοιχεί σε Α6.

Στο τέλος της στήλης υπάρχει η ακύρωση του voucher που έχει δημιουργηθεί. Ωστόσο, πριν προβείτε στην ενέργεια αυτή, απαιτείται υποχρεωτικά η επικοινωνία με την ACS Courier.

Μαζική δημιουργία/ εκτύπωση voucher

Παρέχεται η δυνατότητα να δημιουργήσετε μαζικά voucher ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα. Από τις ρυθμίσεις του πρόσθετου ενεργοποιείτε την επιλογή “Αυτόματη έκδοση voucher κατά την ολοκλήρωση της παραγγελίας”, εάν δεν την έχετε ενεργοποιήσει ήδη. Έπειτα, από την επιλογή “Παραγγελίες” του WooCommerce, επιλέγετε όσες παραγγελίες επιθυμείτε και ύστερα, από τις επιλογές μαζικής επεξεργασίας στο πάνω αριστερό μέρος της λίστας, επιλέγετε την “Αλλαγή κατάστασης σε ολοκληρωμένη”. Με αυτόν το τρόπο, οι επιλεγμένες παραγγελίες μετατρέπονται σε ολοκληρωμένες και εκδίδονται τα voucher αυτόματα, αφού είναι ενεργοποιημένη η ανάλογη επιλογή του πρόσθετου.

Επίσης, προσφέρεται η δυνατότητα μαζικής εκτύπωσης/ακύρωσης voucher. Πιο συγκεκριμένα, από τις Εργασίες στον Πίνακα Ελέγχου, μπορείτε να επιλέξετε τις παραγγελίες των οποίων θα θέλατε να εκτυπώσετε τα voucher και στο πάνω μέρος της σελίδας, από την drop-down λίστα ενεργειών, διαλέγετε “Εκτύπωση/ Ακύρωση εργασιών (ACS Courier)” και “Εφαρμογή”.

Έκδοση λίστας συλλογής

Η έκδοση λίστας συλλογής σηματοδοτεί το κλείσιμο της ημέρας, ώστε να ενημερωθεί η εταιρεία courier για τις παραγγελίες που είναι προς αποστολή. Μπορείτε είτε να ρυθμίσετε από τις ρυθμίσεις του προσθέτου την επιθυμητή ώρα που επιθυμείτε να γίνεται αυτόματα ο κλείσιμο των εκκρεμών εργασιών είτε μεταβαίνοντας από τον Πίνακα Ελέγχου στις Εργασίες και να επιλέξετε το κουμπί “Έκδοση λίστας συλλογής (ACS Courier)”.


Εντοπισμός παραγγελίας

Για να προσθέσετε τη δυνατότητα εντοπισμού αποστολής στο ηλεκτρονικό σας κατάστημα, μπορείτε να δημιουργήσετε μία νέα σελίδα και να επικολλήσετε το shortcode [webexpert_acs_track_form].

Εξέλιξη αποστολής

Μπορείτε να βλέπετε τα σχόλια για την κατάσταση αποστολής της εκάστοτε παραγγελίας πατώντας πάνω στο ερωτηματικό.

Για να δείτε την εξέλιξη της παραγγελίας, μπορείτε να πατήσετε πάνω στον αριθμό του voucher.


Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να ανατρέξετε στις καρτέλες “Συχνές ερωτήσεις” και “Προγραμματιστές” στη σελίδα του προσθέτου μας.

Για οποιοδήποτε πρόβλημα ή απορία προκύψει, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο support@webexpert.gr