Blog

Couriers - Vouchers

Οδηγίες εγκατάστασης και ρύθμισης του προσθέτου ΤΑΧΥΔΕΜΑ Voucher for WooCommerce

5 λεπτά για να το διαβάσετε

Για την εγκατάσταση του πρόσθετου ΤΑΧΥΔΕΜΑ Courier Voucher for WooCommerce θα χρειαστεί να επικοινωνήσετε με την ΤΑΧΥΔΕΜΑ courier, για την απόκτηση των απαιτούμενων Web Services για τη λειτουργία του προσθέτου. Έπειτα, αφότου ολοκληρώσετε την αγορά του πρόσθετου από εμάς θα πρέπει να προβείτε στα παρακάτω βήματα:

Εγκατάσταση και ενεργοποίηση

  1. Εισέρχεστε με δικαιώματα διαχειριστή στην ιστοσελίδα σας.
  2. Από τον πίνακα ελέγχου επιλέγετε “Πρόσθετα” και έπειτα “Προσθήκη Νέου Προσθέτου”.
  3. Στο πάνω μέρος της σελίδας  επιλέγετε “Μεταφόρτωση Πρόσθετου”.
  4. Από το πλαίσιο που θα εμφανιστεί κάνετε κλικ στο “Επιλογή αρχείου” και στο αναδυόμενο παράθυρο επιλέγετε το αρχείο .zip που κατέβηκε από την ιστοσελίδα μας, κατά την αγορά σας.
  5. Κλικ στο “Εγκατάσταση” από το παράθυρο διαλόγου.
  6. Αφότου ανέβει επιτυχώς το αρχείο, θα σας εμφανιστεί η επιλογή “Ενεργοποίηση”, την οποία και επιλέγετε.

Ρυθμίσεις προσθέτου

Στη συνέχεια, θα χρειαστεί να ρυθμίσετε το πρόσθετό σας εκχωρώντας μεταξύ άλλων και τα στοιχεία (Χρήστης, Κωδικός, Πελάτης) που σας έχει αποστείλει η ΤΑΧΥΔΕΜΑ Courier κατόπιν της επικοινωνίας σας. Πιο συγκεκριμένα:

  1. Όπου “Χρήστης”, “Κωδικός” και “Πελάτης” τα στοιχεία από το email της εταιρείας courier. Να σημειωθεί πως στο πεδίο “Χρήστης” απαιτείται επταψήφιος αριθμός και για το λόγο αυτό, εάν ήδη έχετε τα στοιχεία από την εφαρμογή του ΤΑΧΥΔΕΜΑ, θα χρειαστεί να συμπληρώσετε όσα μηδενικά χρειάζονται στην αρχή του αριθμού αυτού που ήδη έχετε, όταν τον συμπληρώσετε στις ρυθμίσεις του πρόσθετου.
  2. Εάν έχετε λάβει και δεύτερο κωδικό τιμολόγησης μπορείτε να τον συμπληρώσετε στο πεδίο Υπο- κωδικός.
  3. Το πεδίο “Προκαθορισμένο βάρος” ορίζει την προεπιλεγμένη τιμή βάρους πακέτου, όταν αυτό δεν αναφέρεται κατά την παραγγελία. Σε περίπτωση που προσδιορίζονται τα μεγέθη βάρους των προϊόντων, υπολογίζεται αυτόματα. Να σημειωθεί ότι η έκδοση voucher δεν μπορεί να ολοκληρωθεί για παραγγελία μηδενικού βάρους.
  4. Η επιλογή “Αυτόματη έκδοση” επιτρέπει την έκδοση voucher με την ολοκλήρωση της παραγγελίας, χωρίς τη χειρωνακτική δημιουργία.
  5. Η επιλογή “Αυτόματη έκδοση” επιτρέπει την έκδοση voucher με την ολοκλήρωση της παραγγελίας, χωρίς τη χειρωνακτική δημιουργία.
  6. Στην “Αποσφαλμάτωση” μπορείτε να ενεργοποιήσετε την διατήρηση του αρχείου καταγραφής των αντικαταβολών.
  7. Στη συνέχεια, στην “Απενεργοποίηση έκδοσης με επιλεγμένες μεθόδους πληρωμής” επιλέγετε, εάν διαθέτετε, πύλες πληρωμών για της οποίες δε θα εκδίδονται αυτόματα voucher.
  8. Ομοίως, στο επόμενο πεδίο επιλέγετε μεθόδους αποστολής που θα εξαιρούνται της αυτόματης έκδοσης.
  9. Έπειτα, στο στοιχείο “Εκτύπωση voucher” επιλέγετε εάν επιθυμείτε ως προεπιλογή να εκτυπώνονται τα voucher σε μέγεθος Α4 ή Α6.
  10. Στα δύο τελευταία πεδία συμπληρώνετε το e-mail σας και το API που λάβατε με την αγορά του προσθέτου, ώστε να εξασφαλίσετε την ορθή λειτουργία του και να λαμβάνετε αυτόματα τις ενημερώσεις νέων εκδόσεων.
  11. Κάνετε κλικ στην αποθήκευση αλλαγών για να ολοκληρωθούν οι ρυθμίσεις.
  12. Η “Εξαγωγή παραγγελιών” δίνει τη δυνατότητα μέσω του προσθέτου WooCommerce Order Tracking, εξάγετε σε αρχείο CSV μία λίστα με τα voucher των παραγγελιών που επιθυμείτε.


Δοκιμαστική έκδοση voucher

Η ΤΑΧΥΔΕΜΑ Courier απαιτεί τη δοκιμή των λειτουργιών έκδοσης και εκτύπωσης voucher. Για να προβείτε στη δοκιμαστική έκδοση voucher αρκούν τα εξής:

  1. Από τον πίνακα ελέγχου επιλέγετε WooCommerce και έπειτα  “Παραγγελίες”.
  2. Διαλέγετε μία παραγγελία που βρίσκεται σε επεξεργασία/ σε αναμονή και κάνετε κλικ πάνω στο αναγνωριστικό της για να ανοίξει.
  3. Αφότου φορτώσουν οι λεπτομέρειες της παραγγελίας, από τις επιλογές στα δεξιά του παραθύρου πατήστε “Δημιουργία voucher”. Εφόσον ολοκληρωθεί επιτυχώς η δημιουργία θα εμφανιστεί ο αριθμός του voucher στο επάνω μέρος της δεξιάς στήλης. Στη συνέχεια θα γίνουν διαθέσιμα και τα κουμπιά για εκτύπωση ή ακύρωση του συγκεκριμένου voucher.
  4. Kάντε κλικ στο κουμπί “Εκτύπωση” για να εμφανίσετε το δοκιμαστικό voucher σε αρχείο PDF και να το αποθηκεύσετε.
  5. *Προσοχή! Δεν κάνετε ακύρωση voucher. Η ακύρωση γίνεται από την ΤΑΧΥΔΕΜΑ.
  6. Με το πέρας των παραπάνω βημάτων ενημερώνετε την εταιρεία courier για την επιτυχή ολοκλήρωση του δοκιμαστικού σεναρίου. Στο e-mail επικοινωνίας θα επισυνάψετε τo αρχείο PDF με το δοκιμαστικό voucher. Αναμένετε να σας αποστείλουν τους επίσημους κωδικούς, τους οποίους συμπληρώνετε με τον ίδιο τρόπο που περιγράφηκε πιο πάνω.

Οδηγίες χρήσης του προσθέτου ΤΑΧΥΔΕΜΑ Courier Voucher for WooCommerce

Χρήσιμες πληροφορίες
  • Ύστερα από την επιτυχή εγκατάσταση του πρόσθετου, κατά το άνοιγμα κάποιας παραγγελίας στη δεξιά πλευρά της οθόνης εμφανίζεται η στήλη με τις επιλογές του voucher. Στο πρώτο κομμάτι της στήλης αυτής, παρουσιάζονται ο αριθμός voucher, η κατάσταση αυτού και η κατάσταση αποστολής, εφόσον έχει εκδοθεί νέο. Η κατάσταση voucher είναι είτε ανοιχτή, είτε κλειστή και δηλώνει αν το voucher που δημιουργήθηκε είναι ενεργό, ενώ η κατάσταση αποστολής δηλώνει σε ποιο στάδιο της αποστολής βρίσκεται το δέμα και ενημερώνεται από την εταιρεία courier αυτόματα.
  • Έπειτα, στο επόμενο πλαίσιο υπάρχουν τα πεδία “Δέματα”, “Βάρος”, “Αντικαταβολή”, “Υπηρεσίες” και “Σχόλια”, τα οποία αποδίδουν τις ιδιότητες που συνοδεύουν το voucher. Συγκεκριμένα, στο πρώτο πεδίο του πλαισίου αυτού, εισάγεται ο συνολικός αριθμός των δεμάτων που συνοδεύουν τη συγκεκριμένη παραγγελία και έχει ως προεπιλογή τον αριθμό ένα. Στο δεύτερο πεδίο, εισάγεται το βάρος της παραγγελίας, σε περίπτωση που δεν μπορεί να υπολογιστεί αυτόματα. Εάν μείνει κενό, το βάρος θα προσδιοριστεί ως η προεπιλεγμένη τιμή που επιλέχθηκε από τις ρυθμίσεις του πρόσθετου.
  • Σε περίπτωση που ο πελάτης έχει επιλέξει ως μέθοδο πληρωμής την αντικαταβολή, κάτω από το πεδίο του βάρους, εμφανίζεται ένα επιπρόσθετο πεδίο, “Αντικαταβολή”, στο οποίο μπορείτε να τροποποιήσετε το ποσό αυτό. Συμπληρωματικά, παρέχεται η δυνατότητα επιλογής επιπρόσθετων υπηρεσιών, όπως αυτή της παράδοσης την ημέρα του Σαββάτου. Στα σχόλια εισάγονται τυχόντα συνοδευτικά σχόλια παραγγελίας.
  • Να σημειωθεί πως μέσω των Web Services τα voucher έρχονται απευθείας εκτυπωμένα από την εκάστοτε εταιρεία courier. Επομένως δεν μπορείτε να κάνετε αλλαγές στα στοιχεία που εμφανίζονται πάνω στο voucher. Επίσης, δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ήδη προσυμπληρωμένες κόλες ώστε να εκτυπώσετε τα στοιχεία του voucher.
  • Για να επιλέξετε πολλές υπηρεσίες πατήστε control + κάντε click σε αυτές που επιθυμείτε να εμφανιστούν στο voucher. Η υπηρεσία της αντικαταβολής θα εμφανιστεί αυτόματα, εφόσον ο πελάτης επιλέξει την αντικαταβολή ως μέθοδο πληρωμής. Στην περίπτωση που έχει επιλέξει κάποια άλλη μέθοδο πληρωμής τότε δεν θα επιλεχθεί καμία υπηρεσία και το δέμα θα θεωρείται πληρωμένο.
  • Υπενθυμίζεται ότι δεν μπορείτε να κάνετε ακύρωση voucher. Η ακύρωση γίνεται από την ΤΑΧΥΔΕΜΑ.
Απλή δημιουργία voucher

Για την έκδοση νέου voucher, αφότου συμπληρώσετε τις απαραίτητες πληροφορίες, κάνετε κλικ στο κουμπί “Δημιουργία voucher” και αυτομάτως εμφανίζονται οι λεπτομέρειες στο πρώτο πλαίσιο της στήλης.

Στη συνέχεια, με την επιτυχή ολοκλήρωση δημιουργίας νέου voucher, ενεργοποιούνται οι επόμενες επιλογές, Εκτύπωση και Ακύρωση voucher. Πριν την επιλογή εκτύπωσης  μπορείτε να επιλέξετε το μέγεθος αυτής μεταξύ των επιλογών Α4 και Α6.

Για να προβείτε στην ακύρωση voucher, απαιτείται υποχρεωτικά η επικοινωνία με την ΤΑΧΥΔΕΜΑ Courier.

Μαζική δημιουργία/ ακύρωση voucher

Τέλος, παρέχεται η δυνατότητα να εκδώσετε μαζικά voucher ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα. Από τις ρυθμίσεις του πρόσθετου ενεργοποιείτε την επιλογή “Αυτόματη έκδοση voucher κατά την ολοκλήρωση της παραγγελίας”, εάν δεν την έχετε ενεργοποιήσει ήδη. Έπειτα, από την επιλογή “Παραγγελίες” του WooCommerce, επιλέγετε όσες παραγγελίες επιθυμείτε και ύστερα, από τις επιλογές μαζικής επεξεργασίας στο πάνω αριστερό μέρος της λίστας, επιλέγετε την “Αλλαγή κατάστασης σε ολοκληρωμένη”. Με αυτόν το τρόπο, οι επιλεγμένες παραγγελίες μετατρέπονται σε ολοκληρωμένες και εκδίδονται τα voucher αυτόματα, αφού είναι ενεργοποιημένη η ανάλογη επιλογή του πρόσθετου.

Επίσης, προσφέρεται η δυνατότητα μαζικής ακύρωσης voucher. Πιο συγκεκριμένα, από τις Εργασίες στον Πίνακα Ελέγχου, μπορείτε να επιλέξετε τις παραγγελίες των οποίων θα θέλατε να ακυρώσετε τα voucher και στο πάνω μέρος της σελίδας, από την drop-down λίστα ενεργειών, διαλέγετε “Ακύρωση εργασιών (Ταχυδέμα  Courier)” και “Εφαρμογή”.


Εντοπισμός παραγγελίας

Για να προσθέσετε τη δυνατότητα εντοπισμού αποστολής στο ηλεκτρονικό σας κατάστημα, μπορείτε να δημιουργήσετε μία νέα σελίδα και να επικολλήσετε το shortcode [webexpert_taxydema_track_form].

Εξέλιξη αποστολής

Για να ελέγχετε την κατάσταση παραγγελίας, μπορείτε να μεταβείτε στον πίνακα παραγγελιών και να επιλέξετε τον αριθμό του voucher.

Πατώντας πάνω στον αριθμό του voucher, θα σας εμφανιστεί όλη η εξέλιξη της παραγγελίας.


Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να ανατρέξετε στις καρτέλες “Συχνές ερωτήσεις” και “Προγραμματιστές” στη σελίδα του προσθέτου μας.

Για οποιοδήποτε πρόβλημα ή απορία προκύψει, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο support@webexpert.gr