5 λόγοι που πρέπει να έχετε HTTPS στη ιστοσελίδα σας | Web Expert

5 λόγοι που πρέπει να έχετε HTTPS στη ιστοσελίδα σας

Αρχικά ας ξεκινήσουμε από το τι είναι το HTTPS. Το πρωτόκολλο επικοινωνίας HTTPS (Hypertext Transfer Protocol Secure) δηλώνει μια ασφαλή δικτυακή σύνδεση http μεταξύ ενός χρήστη και ενός server. Ένας σύνδεσμος με πρόθεμα https υποδηλώνει ότι τα δεδομένα που θα ανταλλάσσονται είναι ασφαλή και κρυπτογραφημένα.

Το “S” στο HTTPS συμβολίζει το SSL (Secure Socket Layer), την τεχνολογία που κρυπτογραφεί την σύνδεση μας στο διαδίκτυο έτσι ώστε τα δεδομένα μας να μην είναι ευάλωτα σε τρίτους.

1) Είναι σημαντικό κατά την αναζήτηση στο διαδίκτυο

Όταν κάνουμε μια αναζήτηση στο Google, ο αλγόριθμος της εξετάζει χιλιάδες σελίδες που θα μπορούσαν να σχετίζονται με την αναζήτηση μας, και ταξινομεί ποιες θα εμφανιστούν πρώτες, δεύτερες κτλ. Οι ιστοσελίδες συναγωνίζονται τόσο αισθητικά όσο και λειτουργικά για μια θέση στη κορυφή. Ένας σημαντικός παράγοντας στην αξιολόγηση και ταξινόμηση είναι η χρήση HTTPS σε αυτή.

2) Είναι πιο ασφαλές για τους χρήστες

Με την τεχνολογική εξέλιξη των τελευταίων ετών να έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, οι επιτήδειοι hackers βρίσκουν συνεχώς καινούργιους τρόπους να παραβιάζουν τα προσωπικά μας δεδομένα. Μόνο μεταξύ 2014-2015 οι επιθέσεις μέσω διαδικτύου εκτοξεύθηκαν κατά 29.5% παραπάνω από την προηγούμενη χρονιά.

Το πρωτόκολλο SSL βοηθάει στην αποφυγή επιθέσεων κατά την επικοινωνία μεταξύ δύο σημείων, δημιουργώντας ένα κανάλι ασφαλή, με κρυπτογραφημένο περιεχόμενο. Χωρίς την ασφάλεια και την κρυπτογράφηση, ένας τρίτος τρίτο χρήστης, χωρίς εξουσιοδότηση, θα μπορούσε να παρακολουθήσει τα δεδομένα αυτά.

Το πρωτόκολλο παίζει πολύ σημαντικό ρόλο εάν η ιστοσελίδα μας δέχεται πληρωμές μέσω κάρτας ή αν εμπεριέχει τη δυνατότατα σύνδεσης (login) στη σελίδα. Με τόσες επιθέσεις να συμβαίνουν καθημερινά, οι χρήστες προτιμούν ιστοσελίδες που προσφέρουν ασφάλεια, αφού θέλουν να γνωρίζουν ότι τα στοιχεία τους θα παραμείνουν ασφαλή και απαραβίαστα.

3) Το SSL απαιτείται για το AMP

Οι Accelerated Mobile Pages (AMP) είναι html σελίδες οι οποίες χρησιμοποιούν διάφορες τεχνικές προκειμένου να εμφανίσουν το περιεχόμενο τους σχεδόν άμεσα. Το AMP που στόχο έχει να μειώσει το μέγεθος των ιστοσελίδων που προβάλλονται στα smartphones για να γίνεται η φόρτωση τους γρηγορότερα θα παίξει πολύ σημαντικό ρόλο στο SEO μέσα στα επόμενα χρόνια. Αυτό σημαίνει πως οι AMP σελίδες, οι οποίες φέρουν το σύμβολο ενός κεραυνού δίπλα στο https θα έχουν υψηλότερες βαθμολογίες σε ότι αφορά την κατάταξή τους στο Google. Αλλά για να είναι και οι ιστοσελίδες όσο το δυνατόν φιλικότερες στο διαδίκτυο, πρέπει να εξεταστούν προσεκτικά όλες οι απαιτήσεις πίσω από το AMP συμπεριλαμβανομένων των κριτηρίων https.

4) Η Google θα λαμβάνει υπόψη την έκδοση για κινητά τηλέφωνα.

Μέσα στα επόμενα χρόνια η μεγαλύτερη μηχανή αναζήτησης στο πλανήτη, η Google, έχει σκοπό να βαθμολογεί και να κατατάσσει τις ιστοσελίδες βάση των κινητών τους εκδόσεων, μιας και σύμφωνα με έρευνες μέχρι το 2017 το 54% των αναζητήσεων θα γίνονται μέσω κινητών.

Αυτό μας φέρνει πίσω στο γεγονός ότι η HTTPS προτιμάται από τη HTTP κατά την αξιολόγηση και κατάταξη ιστοσελίδων

5) Ο ιστότοπος δεν είναι ασφαλής

Από το 2017 ο Google Chrome θα προβάλει το μήνυμα “Δεν είναι ασφαλής” στη γραμμή περιήγησης ιστοσελίδων που δεν υποστηρίζουν το πρωτόκολλο HTTPS και περιέχουν φόρμες εισόδου σε λογαριασμό (login) ή αγορές με πιστωτικές κάρτες.

Αυτό θα προκαλέσει σύγχυση και φόβο, σε χρήστες και πελάτες οι οποίοι θα προτιμήσουν κάποια άλλη ασφαλή ιστοσελίδα από το να διακινδυνεύσουν με τη διαρροή των στοιχείων τους. Για την ακρίβεια μόνο των 3% των καταναλωτών δήλωσε πως θα έβαζε τα στοιχεία της κάρτας του σε μια μη ασφαλή ιστοσελίδα.

Καταλαβαίνουμε λοιπόν πως αυτό θα είναι ένα σοβαρό πλήγμα για τους ιδιοκτήτες ιστοσελίδων χωρίς σύνδεση HTTPS, οι οποίο θα δούνε τις πωλήσεις να κάνουν κοιλιά και τη δημοτικότητα της σελίδας τους να πέφτει με το πέρασμα του χρόνου.

Αντιλαμβάνεστε λοιπόν πως για να επιτύχει η σελίδα μας υψηλή κατάταξη στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google και να προάγει το αίσθημα της ασφάλειας κατά την ανταλλαγή δεδομένων και συναλλαγών, θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε το πρωτόκολλο HTTPS.

Για την χρήση του πρωτοκόλλου HTTPS, θα πρέπει να αγοράσετε κάποιο Πιστοποιητικό (Certificate) και να το εγκαταστήσετε στον server σας. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την διαδικασία, επικοινωνήστε με τον πάροχο σας.

Θέλετε να μάθετε περισσότερα; Καλέστε μας στο 24610 41995